21 Aralık 2011 Çarşamba

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ GEZİyorum


KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ:  GEZİyorum 
Kasım 2011  26-27 günlerinde Kıbrıs a gittik. Hava sıcaklığı 20 derece civarında idi. Açık ve güneşli olan hava gündüzleri  gezmeye izin veriyordu.

Kıbrısta toplu ulaşım zayıf kendisi gezmek isteyenler araç kiralamalı, araçlar en az 3 günlük kiralanıyor ve biz araç için 210 tl verdik ve 120 tl lik benzin ile bu gezimizi tamamladık.
Trafik Türkiye ye göre tersten gidiyor ancak araç kullanırken sağdan gelene yol ver soldan git dusturu ile çok rahat otomobil kullanılıyor. Araç kiralarken aracın mutlaka otomatik olması gerekir.
Kıbrıs müzelerinde Nisan-Kasım arası yaz dönemi olarak kabulediliyor ve müzeler 17:00 a kadar açık kalıyordu. Aralık ocak şubat mart ise kış dönemi  deniyordu.
GEZİ PLANI:       26.11.2011  GİRNE (08:30-13:30)
                                                 Bellepalis, Girne kalesi, St. Hilarion kalesi
                                                 LEFKE (14:30-16:00)
                                                 Mavi köşk
                                                 GÜZELYURT (16:45-18:00)
                                                 Manas manastırı
                           27.11.2011  LEFKOŞE (09:00-13:00)
                                                 Yeşil hat, Süleymaniye camii, Büyük hamam, Barbarlık müzesi
                                                 LEFKE    (13:00-16:30)
                                                  Zirvedeki mucize tank
                                                  GAZİMAGOSA (17:00-19:00)
   
                                                  Kapalı Maraş , Namık Kemal Meydanı ve meydandaki camii ve
                                                  harabeler
1.gün
GİRNE: Cuma akşamı 23:00 de uçağımız Ercan havaalanına indi ve gece Girne de konaklayıp sabah erkenden gezimize başladık.
Bellapalis isimli manastırı gezip Girne kalesine gittik. Bellapalis için Girne- lefkoşe yollundan Lefkoşeya doğru gigerken şehir çıkışına doğru görülen bellapalis tabelaları rehberliğinde ile gidilebilir. Sanırım Girne merkezine 10 km kadar.
BELLAPALİS

Girne kalesi Girne nin merkezinde ulaşımı kolay. İçinde 2-3 müze var.
KALE den GİRNE LİMANI

Bunları gezip St. Hilarion kalesine geçtik. St.Hilarion  kalesi Girne den lefkoşeye giden anayol üzerinde Girne den çıktıktan sonra yaklaşık 9-10 km mesafede yol ayrımında, tabelelarla    gösterilmektedir. Yol ayrımında 3-4 km gidince kaleye ulaşılır.
St.Hilarion Kalesi gezildikten sonra geri Girne –lefkoşe yoluna dönülmeyip, devam edilirse yaklaşık 1 saat sonra zirvedeki mucize tanka ulaşılır. Biz gezimizin 2. Günü Lefke tarafından tanka ulaştık . Çünkü kale önünden gidildiğini bilmiyorduk.  Tank dönüşünde düz  devam edip St Hilarion kalesinin oraya çıktık. Lefkeden tanka çıkılan yol dar, çok kıvrıntılı ve bir taraf sürekli uçurum ve uçurum tarafında korkuluklar yok. Halbuki  St.Hilarion tarafından tanka  gelen yol kıvrıntısı az , uçurum tarafında korkuluk var ,  az daha genişce . Bu sebeple St.Hilarion Kalesi gezilip oradan iyi yoldan mucize tank a gitmek daha mantıklı bir seçenek olabilir. Tank tan sonra Güzelyurt gezilebilir.

ST. HİLARİON KALESİ
 Bu sebeple bizim 1. Gün gezdiğimiz Mavi köşk, 2. gün sabah gezilmesini, orada sonra Lefkoşe ve Gazimagosa gidilmesini öneririm. Girne kalınıyorsa lefke üzerinden Mavi köşke gidilmeli (40-45 dk  sürer). Mavi köşk gezilip bu sefer Güzelyurt  tarafından   40-45 dk da Lefkoşeye dönülmeli. Girneden Lefkoşe üzerinden mavi köşke gidilmesi 1 saat 15-20 dk kadar sürerki bu uzundur , ancak 2. Gece lefkoşede kalınırsa mavi köşke Güzelyurt üzerinden gidilmesi gerekir.
LEFKE:Lefke tarafında  olan mavi köşk kıbrısın görülmesi gereken yerlerinden.Askeri bölge içinde buluna köşk rehberler tarafından gezdirilip bilgi verilmektedir.

  MAVİ KÖŞK

GÜZELYURT: Küçük bir şehir. Manas manastırı var. 17:00 de kapanmadan yetişip gezebildik. Oradaki görevli bayan bize manastır hakkında bilgi verdi. Akşam yemeğimizi Güzelyurt da yedikten sonra , Girne deki otelimize döndük.  
 MANAS MANASTIRI
Gece Girne limanı çarşılarını dolaşmanızı öneririm.
2.gün



LEFKOŞE:İkinci gün sabah Lefkoşe den gezimize başladık. Selimiye camii, büyük han ve yeşil hattı görüp barbarlık müzesine gittik. Yeşil hatta Türkler Rum tarafına geçemiyorlar. Avrupa birliği kimliği olanlar geçebiliyor.
 SELİMİYE CAMİİ

 YEŞİL HAT
BARBARLIK MÜZESİ
Lefkoşe den çıktıktan sonra dağ zirvesindeki mucize tankı görüp akşam üstü Gazimogosaya gittik. Mucize tankı o zirvede görünce gerçek bir olağanüstü bir olay olduğunu hemen anlıyorsunuz, burasıda Kıbrıs ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden

ZİRVEDKİ MUCİZE TÜRK TANKI

GAZİMAGOSA: Kapalı Maraş bölgesini hava kararırken gördük. Tam bir hayalet şehir görünümünde Kıbrısa gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken bir yer burası.

KAPALI MARAŞ
Gazimagosa nın şehri çevreleyen büyük surları var. Sur içine girilip Namık Kemal meydanı ve meydandaki kiliseden çevrilmiş camii (Lala Mustafa Paşa camii)   görülmesi gerekir. 

LALA MUSTAFA PAŞA CAMİİ

Yaz tatilerinin vazgeçilmez ülkesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nin tarihi güzellikleri de çok zengin olup gezilmesini öneririm.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder